Okullar böyle dezenfekte edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Ekim 2009 16:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Domuz gribi nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde önlemler alınıyor. Okullar, okul servisleri öğrencilerin toplu olarak kullandığı kapı kolları, merdiven tutacakları, tuvaletler ve lavabolar temizlenmaya başlandı.

Domuz gribinden 3. ölüm vakasının yaşandığını Konya'da, okullarda dezenfekte çalışmaları sürdürülüyor.

Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulların domuz gribi virüsüne karşı dezenfekte edilmesi için pek çok öğretmen ve öğrenci velisinin seferber olduğunu, bu konudaki asıl görevi ise okuldaki hizmetlilerin yaptığını belirtti.

Pazar günü akşamına kadar okullardaki dezenfeksiyon işleminin tamamlanacağını vurgulayan Şahin, ''Okullardaki bu çalışmaları Sayın Valimiz Aydın Nezih Doğan da denetliyor.'' dedi.

İZMİR

İzmir Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye, İzmir Atatürk Lisesi'ndeki dezenfekte çalışmalarını denetledi.

Üye, müdürlük olarak domuz gribiyle ilgili her türlü önlemi aldıklarını, bu çalışmalar kapsamında okullarda dezenfekte işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Yapılan çalışmalara başta valilik olmak üzere her kurumun destek verdiğini belirten Üye, ''Hafta başına kadar tüm okullarda dezenfekte çalışmalarını tamamlayacağız. Hastalıkla ilgili olarak ilimizde şu ana kadar bir duyum yok. Ancak biz her türlü önlemimizi alıyoruz'' dedi.

MUĞLA

Muğla Milli Eğitim Müdürü Mustafa Aksan, domuz gribi önlemleri kapsamında dezenfektasyon çalışması yapılan Atatürk İlköğretim Okulu'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, domuz gribi önlemleri kapsamında öğrenci velilerine büyük görev düştüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

''Velililerimizden ricamız bunun panik haline getirilmemesi çocukların evde hijyen kurallarına dikkat etmesi önemli. Okula gelen çocukların ellerini sık sık su ve sabunla yıkamaları çok önemli. Zaten okul yöneticisi arkadaşlarım ve öğretmenlerim gerek duyarlarsa dersin bir bölümünü bu alışkanlığı kazandırmak adına çocuklarımıza anlatacaklar. Umuyorum pazartesi günü okullar açıldığında tüm okullarımız dezenfektasyon çalışmaları tamamlanmış, pırıl pırıl olacak.''

Taşımalı eğitim yapılan araçlar ve okul servis araçlarının da dezenfekte edilmesi konusunda emniyet yetkilileriyle görüştüklerine işaret eden Aksan, ''Öğrenci taşıyan tüm servis araçlarını özel klorlu suyla dezenfekte ettirmek için çalışmalar yapılıyor. Muğla riskli bir il diye değerlendirilmemeli ama biz tedbirimizi alalım çünkü çocuklar bizim her şeyimiz'' diye ifade etti.

KARAMAN

Karaman Milli Eğitim Müdür Müdür Yardımcısı Selmani Karaçam, okullardaki dezenfekte çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini belirterek, şunları söyledi:

''Biz okullarımızı her zaman ilaçlı sularla temizliyoruz. Fakat şimdi olası domuz gribi vakalarının önüne geçebilmek için çok detaylı bir temizlik yapıyoruz. Tüm okullarımıza yeteri kadar dezenfekte ve temizlik maddesi gönderildi. Kurduğumuz ekip de bu çalışmaları takip ediyor. Çalışmalar yıl boyu devam edecek. Öğretmen ve öğrencilerimizi devamlı olarak domuz gribi hakkında bilgilendiriyoruz.''

BOLU

Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Milli Eğitim Bakanlığının genelgesi doğrultusunda Bolu'daki tüm okullarda temizlik ve dezenfekte çalışması yapıldığını ifade ederek, ''Öğrencilerin sağlığı için gerekli görülen yerler temizlendi. Bu temizlikler okulların açılmasıyla birlikte sık aralıklarla yapılacak. Özellikle öğrencilerin toplu olarak kullandığı kapı kolları, merdiven tutacakları, tuvaletler ve lavabolar temizlenecek'' dedi.

Dr. Koç, Bolu'da domuz gribi vakasına henüz rastlanmadığını ve her türlü önlemin alındığını, olası bir vaka durumunda gerekli müdahalelerin anında yapılacağını söyledi.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de, kentteki eğitim kurumlarındaki sınıflar, koridorlar, tuvaletler, kapı ve pencereler ile tüm araç gereç özel temizlik maddeleriyle dezenfekte edildi.

Kent genelindeki okullarda domuz gribi önlemleri kapsamında temizlik ve hijyen çalışması yaptıklarını ifade eden Bardakçı, bu işlemin çamaşır suyu ve temizlik ürünleri kullanılarak hazırlanan özel bir temizlik maddesiyle gerçekleştirildiğini bildirdi.

Vefa Bardakçı, ''çok şükür ilimizde ve okullarımızda domuz gribi vakası yok. Biz bu duruma karşı hassas davranarak, gerekli temizlik işlemlerine ağırlık verdik. Bu işlemlerin yanında velilerimize de büyük görevler düşmekte. Öğrencilerimiz, düzgün beslenmeli, bol bol meyve tüketmelidir'' dedi.

Grip virüsünün eskiden beri var olduğunu belirten Bardakçı, özellikle bugünlerde günlük kişisel bakımların daha dikkatli ve detaylı yapılması gerektiğinin altını çizdi.

RİZE

Rize İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, il merkezinde 210 okul ve eğitim kurumu bulunduğunu belirterek, ''Bütün bu okul ve kurumlarda temizlik çalışması yapılıyor. Okullarda temizlik çalışmasına önem veriyoruz. Daha önce zaten çalışmalara başlamıştık. Bu çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi.

Okulların her gün temizlik ürünleri ile temizlendiğini, ayrıca haftanın üç günü genel temizlik yapıldığını anlatan Çelik, ''Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının aldığı karar kapsamında, okulları deterjan ve çamaşır suyu ile temizliyoruz. Temizlik çalışmasında sıralar, kapı kolları, dolap, pencere ve masa ile tuvaletler ve okulun diğer kısımları özenle temizleniyor' diye konuştu.

Rasim Çelik, yüzey temizliğinin yanı sıra öğrenci ve velilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışma da yapıldığını bildirerek, tüm öğrencilere domuz gribine karşı alınması gereken önlemlerle ilgili broşür dağıtılacağını söyledi.

Türkiye genelinde olduğu gibi ilden de bir öğretmenin formatör öğretmen olarak Ankara'ya gönderildiğini, bu öğretmenin daha sonra ildeki okulların yöneticilerine aldığı eğitim kapsamında bilgi vereceğini anlatan Çelik, okul yöneticilerinin de bu bilgileri kendi okullarındaki öğretmen ve velilerle paylaşacağını kaydetti.

EDİRNE

Edirne'deki 68 ilk ve orta dereceli okulda, domuz gribi önlemleri kapsamında ilaçlama başlatıldı.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün talebi doğrultusunda, Edirne Belediyesi ekiplerince yapılan ilaçlamaya Şehit Üsteğmen Efkan Yıldırım İlköğretim Okulu'ndan başlandı.

Belediye Başkan Yardımcısı Namık Kemal Döleneken, Edirne Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Demirci ve basın mensuplarının ellerine, okul görevlileri tarafından hijyen etkili sıvı jel sıkıldı.

Daha sonra belediyenin 6 kişilik ilaçlama ekibi, okuldaki sınıf, tuvalet ve idari birimleri ilaçladı.

Döleneken, Edirne merkez ve merkeze bağlı köylerdeki 68 ilk ve orta dereceli okulun belediye ekiplerince ilaçlanacağını belirterek, ''15 bin ilaç tabletimiz var. Gerekli ilaçla ilgili stoklarımız hazır. Merkezdeki okulların ilaçlanmasının bugün bitirileceğini tahmin ediyoruz'' dedi.

Namık Kemal Döleneken, ayrıca toplu taşım araçlarının sahipleri ve sürücülerinin de uyarıldığını, araçlarındaki hijyeni sağlamaları noktasında ikaz edildiklerini bildirdi.

Edirne Milli Eğitim Müdürü Demirci ise okullarda gerekli tedbirlerin alındığını, okullar dışında Milli Eğitim idare binalarının da ilaçlandığını ifade ederek, ''İlaçlanmanın dışında okul müdürlerimizi uyararak, günlük hijyen önlemi alınmasını istedik. İlaçlamaların dışında dezenfektelere de dikkat ediliyor'' diye konuştu.

TEKİRDAĞ

Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki okullarda ve resmi kurumlarda dezenfekte çalışması yapıldı.

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı İbrahim Uyan, domuz gribine karşı alınacak önlemlerin başında temizlik ve hijyenin geldiğini bildirdi.

Bu kapsamda ilçede bulunan 75. Yıl Cumhuriyet İlköğretim Okulu, OPET Anadolu Lisesi, Çok Programlı Lise ve Süleyman Turgut Kırali İlköğretim Okulu'nda ilaçlama çalışmaları yapıldığını ifade eden Uyan, ekiplerin aynı zamanda mezbaha, belediye garajı, belediye toplu taşıma araçları, spor ve düğün salonları, Halk Eğitim Merkezi, Emniyet Müdürlüğü ve belediye hizmet binasını da ilaçladığını kaydetti.

SİVAS

Sivas'taki Kızılırmak İlköğretim Okulunda, okul müdürü ve çalışanlar dezenfekte çalışması yaptı.

Okul Müdürü Necati Yerlikaya, yardımcı hizmetlilerle birlikte sınıfların pencere, kapı kolu, masa ve sıralarını temizledi.

Okulun tuvaletlerinde de dezenfekte çalışması yapılırken, kentteki temizlik çalışmalarının bir gün içerisinde tamamlanacağı öğrenildi.

Bu arada, Anadolu Selçuk İlköğretim Okulu'nda da idareciler ve çalışanlar okulu temizledi.

TOKAT

Tokat'ta, kentteki tüm okullardaki sıra, masa, kapı ve pencereleri çamaşır suyu ile temizlendi.

Okullardaki temizlik işlemlerinin gün boyu süreceği öğrenildi.

Bu arada, kentteki hastanelerde çalışan görevlilerin de domuz gribine karşı maske taktıkları görüldü.

DİYARBAKIR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı ekipleri, cuma namazı öncesinde camileri ilaçladı.

Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı İlaçlama Birimi'ne bağlı 10 ekip, domuz gribi hastalığına karşı cuma namazı öncesinde camilerde ilaçlama yaptı.

İlaçlama Birim Şefi Abdulkadir Korkutata, domuz gribi hastalığı salgınına karşı vatandaşların yoğun olduğu yerler ile özellikle okullar, sağlık ocakları ve alışveriş merkezlerinde, 86 kişilik ekiple başladıkları dezenfekte çalışmasının sürdüğünü söyledi.

Vatandaşın aldığı önlemlerin yanı sıra insan sirkülasyonunun yoğun olduğu alanları dezenfekte ederek salgının zincirini kırmak istediklerini kaydeden Korkutata, bunun tek başına yeterli olmadığını, bu nedenle vatandaşın bireysel önlemini artırmak amacıyla 300 bin adet el broşürü bastırdıklarını aktardı.

Ekipleri bir yandan ilaçlama yaparken diğer yandan da broşürleri dağıttığını ifade eden Abdulkadir Korkutata, ''Belediye ve sivil fark etmiyor, bütün toplu taşıma araçlarında ilaçlama yapılıyor. Özellikle okul ve sağlık ocaklarına büyük önem veriyoruz. Çalışmalarımızı aralıksız sürüyor. Bugün de özellikle cuma namazı öncesinde çalışmalarımızı camilere kaydırdık. Cuma namazı nedeniyle camilerimiz büyük bir yoğunluk yaşıyor. Ekiplerimiz mahalle mahalle gezerek, cami ve mescitlerde dezenfekte çalışması yapıyor'' dedi.

KAPALI ÇARŞI'DA DEZENFEKTE EDİLDİ

Fatih Belediyesi, halk arasında ''domuz gribi'' olarak bilinen pandemik A(H1N1) gribine karşı Kapalıçarşı'daki çeşme ve tuvaletleri dezenfekte etti.

Çarşının Beyazıt kapısındaki çeşmeden başlayan dezenfekte çalışmalarına Fatih Belediye Başkan Yardımcısı İzzettin Öztosun ve Kapalı Çarşı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Fırat da katıldı.

Çalışmalarının sonunda açıklama yapan Öztosun, ilçe genelinde insanların yoğun olarak kullandıkları meydanlar ve mekanlarla ilgili bir dezenfekte çalışması başlattıklarını kaydetti. Özellikle vatandaşların kullandığı umuma açık yerlerle ilgili çalışmalara ağırlık verdiklerini ifade eden Öztosun, bu kapsamda tuvaletlerin, abdesthanelerin ve çeşmelerin temizlendiğini ve çalışmalara devam edildiğini dile getirdi.

Öztosun, dernek yönetiminin talebi üzerine Kapalıçarşı'ya geldiklerini belirterek, bundan sonra talep olursa diğer mekanlara da gideceklerini kaydetti.

Fatih Müftülüğünün de kendilerinden talepte bulunduğunu ifade eden Öztosun, ''Camilerde bulunan tuvaletlerin, abdesthanelerin ve şadırvanların tamamını bu şekilde dezenfekte edeceğiz. Bundan sonra bu şekilde önleyici tedbirleri almak için gelen talepleri değerlendirip, elimizden gelen yardımı yapacağız'' dedi.

Öztosun, cami ve meydanların ardından Fatih'te bulunan karakollardaki nezarethaneleri de dezenfekte edeceklerini sözlerine ekledi.

Hasan Fırat, Kapalıçarşı'yı daha önce de ilaçladıklarını, ilaçlama için özellikle çarşının kapalı olduğu pazar günlerini tercih ettiklerini belirtti. Fırat, son günlerde dezenfekte çalışmalarını daha da sıklaştırdıklarını, Fatih Belediyesi ile ortak bir çalışma başlattıklarını söyledi.

Ayrıca, özel bir firma ile de iş birliği yaptıklarını vurgulayan Öztosun, ''Şimdiye kadar döktüğümüz maddeler bakteri öldürmek içindi. Şu anda Bakanlığın da belediyenin de kullandığı antiseptik maddeyle ciddi bir şekilde tuvaletleri, çeşmeleri, umuma açık olan her yeri büyük bir hızla dezenfekte ediyoruz. Dezenfekte işlemlerini 21 günde bir tekrarlayacağız'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber